Arrangement

Foredrag ved Leif Ekle - "Olgas bok" - onsdag 14. september

Olgas bok er et forsøk på en biografi om et helt alminnelig menneske fra arbeiderklassen på bygda, en kvinne som aldri stakk seg ut, fornøyd med å forbli i det stillfarent nøytrale. Olgas livsløp så nesten ubegripelige endringer i samfunnet, sosialt, politisk og teknologisk. Samtidig møtte hun sin andel av prøvelser og motgang, motvirket av livsglede, ustoppelig pågangsmot og total hengivenhet til rollen som enslig mor.

Olga Engen (1926 – 2017) levde sitt liv i beskjedne kår, født i det huset smeden på Hell bygde under en skyggefull åsrygg, død i et moderne sykehjem i Asker. Underveis bar hun tre etternavn, Lundemo etter sin far, Ekle etter den første ektefellen og Engen etter mannen hun møtte og giftet seg med sent i livet.

«Olgas bok» er en biografi og en minnebok på samme tid. Den er også, og ikke minst; en vemodig kjærlighetshistorie.

Terningkast 5 i Adresseavisen: "Nydelig og nøktern hyllest av mor".

"Leif Ekles rike fortelling om moren Olga får universell gyldighet". - Klassekampen.

"Den formidler en respekt for vanlige mennesker i all sin enestående forskjell. Og den inspirerer til å se andre med nye øyne." - Vårt Land.

Kjøp billett her!

 

"Markens Grøde" - marked for lokal mat - lørdag 24. september

Her kan du handle lokale råvarer og bearbeidete produkter, solgt av lokale produsenter.

Salg av kaffe og tradisjonskost fra museets lokaler.

 

Foredrag ved Simen Vollan - Stalag 380 - fangeleirene i Oppdal - onsdag 12. oktober

Foredraget omhandler i grove trekk fangehistorien som Oppdal hadde gjennom okkupasjonstiden. Samtidig så blir det også dratt inn ulike hendelser fra andre områder hvor krigen satte sine spor og påvirket Norge. Fx vil fortellingen om "Operasjon Barbarossa" og fangetransittens virksomhet gi et innblikk i hvorfor krigsfanger ble fraktet til Norge og bl.a. plassert i Oppdal. 

Simen Vollan vil også ta for seg de ulike forholdene ved fangeleirene som var i bygda og hvordan fangene hadde det. Videre skal han vise hvordan folket i Oppdal forholdt seg til nazistenes fangevirksomhet i bygda. Stalag 380 var en krigsfangeleir hvor fanger ble fraktet til for også bli sendt videre i arbeidskompanier til andre underleirer. Stalag 380 var en hovedleir hvor de fleste som var uføre og de som generelt ikke var i stand til å jobbe ble plassert. Administrasjonen til Stalag 380 lå der hvor skifer Hotel står den dag i dag mens fangeleiren lå ved der idrettsanlegget nå ligger.

Stalag 380 er en del av Oppdal sin historie som ligger skjult bak andre historiske hendelser. Gjennom den kollektive erindringen og dens påvirkning på den lokale befolkningen har denne delen av historien blitt ansett som en smertefull kulturarv. Det å ta tak i dette temaet og fortelle historien til mennesker og generelt om den fangevirksomheten tyskerne bedrev, blir det også enklere å akseptere den historiske sannheten.

Kjøp billett her!

 

Foredrag ved Eirik Hauknes - "Mannbjørnen" - onsdag 23. november

I 1776 drepte og lemlestet en bjørn flere mennesker i bygder på Nordmøre. Det er i alle fall det som har blitt fortalt i snart 250 år.

NRK-journalist Eirik Haukenes dykket ned i historien på leting etter bevis på at monsterbjørnen faktisk har eksistert. Sju år etter satt han med svaret på om den utrolige historien om Mannbjørnen var fakta eller gamle skrøner.

Du får høre historien om mannbjørnen som herjet på Nordmøre og jakten på sannheten bak fortellingen. Fortellingen  om norgeshistoriens grusomste møter mellom mennesker og rovdyr. Du får følge Eirik Haukenes gjennom oppturer og nedturer på en lang reise med dype arkivsøk, overraskende DNA-funn, ubehagelige faktafunn og mye mer som måtte på plass før svaret lå der. 

Kjøp billett her!logo liten

Besøksadresse Oppdalsmuseet

Museumsveien 11, 7340 Oppdal

Booking/kontakt tlf: 415 11 509 

 

Luggumt hovedlogo 300dpi

  

Har du lyst til å være med som frivillig på museet? 

Her er det mange og varierte oppgaver som også du kan være med på.

Ta kontakt med en av våre ansatte, du er hjertelig velkommen!