Skimakerverksted

I Skimuseet finner du skifabrikken til Peder Skruen på Lønset, som produserte de en gang så populære «skru-skiene». Her finner du også ski og utstyr etter flere av bygdas dyktige skiløpere med Erik Håker i spissen.

Har du hørt om skru-ski? Om skifabrikken til Peder Skruen (1908-1977) på Lønset? Han var ualminnelig allsidig og kunnskapsrik, sto aldri fast i praktiske gjøremål. Ski begynte han å lage rett etter 1930. Etter hvert ble skru-ski et begrep.

Peder hadde en særegen evne til å følge med i utviklinga, fra helved-ski til moderne laminerte ski. De laminerte skru-skia ble laget av vanlige treslag: ask, alm, osp og bjørk med hickory såle og slitekanter, av opptil 30–40 lameller. Skia var populære. En stor del av befolkninga i Oppdal og øvre Sunndal skaffa seg etter hvert skru-ski.

I dag står verkstedet til Peder Skruen på museet, ildsjeler flytta det dit i 2005. Den vesle fabrikken er intakt. Alt er slik som da det siste skiparet ble laget (ca. 1970). Maskiner, utstyr og verktøy er hjemmelaget, av Peder sjøl, metallkonstruksjonene av Iver Åsberg (kjent for taubanen over til Holberget og den første skiheisen) og Ivar (Smed) Lønset. – Ta deg en tur innom og du kan med sjølsyn se hvilken eminent skimaker Peder Skruen var.

Rommet innafor er fullt av ski: hoppski, langrennski og alpinski. Her kan du studere hvordan utviklinga har vært, fra over tre meter lange ski til moderne alpinski. Informative plakater og bilder forteller det mest grunnleggende om kjente utøvere. 1950-, 60- og 70-åra var gullalderen for skisporten i Oppdal, med en drøss norske mesterskap og mange internasjonale topp-plasseringer.

Alt dette får du greie på ved et besøk på Skimuseet. Du kan lese mer om Peder Skruen og skifabrikken hans i Bøgda vår 2004.

logo liten

Besøksadresse Oppdalsmuseet

Museumsveien 11, 7340 Oppdal

Booking/kontakt tlf: 916 44 172 (Heidi)

 

 

Har du lyst til å være med som frivillig på museet? 

Her er det mange og varierte oppgaver som også du kan være med på.

Ta kontakt med en av våre ansatte, du er hjertelig velkommen!